Drahá krajina a domáci hokejisti, ktorých musel burcovať. Martin Gernát o pôsobení vo Švajčiarsku
Švajčiarska NLA sa derie do popredia medzi európskymi súťažami. Očakáva sa, že po tom, ako do KHL bude chcieť ísť menej legionárov, ešte viac naberie na kvalite. Pomôcť k tomu má aj zvýšený limit legionárov v tímoch. O to náročnejšie ale bude udržať sa vo švajčiarskej súťaži, pretože bude pretlak kvalitných zahraničných hráčov.
„To je pravda. Kluby si vyberajú top hráčov s minulosťou z NHL
a popredných európskych líg. V posledných rokoch sme si však urobili
dobré meno aj my Slováci a svedčí o tom aj príchod Peťa Cehlárika do
nabitého Zugu," uviedol Martin Gernát pre hockeyslovakia.sk.
Bronzový medailista z Pekingu odohral uplynulý ročník v Lausanne. Obranca, ktorý nazbieral 29 bodov v 46 stretnutiach prezradil na domácich švajčiarskych hráčov jednu zaujímavosť.
„Hráči sú tam pokojnejší a švajčiarska nátura je celkovo menej
súťaživá ako u nás. V Česku a na Slovensku sme takí viac burcujúci
a hráči dokážu strhnúť tím. V Lausanne sme sa to snažili hnať spoločne
s Jirkom Sekáčom, pretože miestami mi to prišlo tak, ako keby sa domáci
hráči iba prišli zúčastniť zápasu a potom ísť preč," prezradil Gernát.
Vo Švajčiarsku je vysoká životná úroveň, skvelé služby a nádherná príroda. Jediným negatívom sú vysoké ceny a aj skvele zarábajúci hokejista priznáva, že si preto radšej s manželkou varia doma.
„Väčšinou nám varí manželka. Život vo Švajčiarsku je drahý a ak
by sme chodili každý deň do reštaurácií, tak by to bolo náročné. Obed
totiž vyjde aj na 50 eur. Máme navyše malú dcérku a manželka tak radšej
predvarí na pár dní a máme to, čo nám chutí. Samozrejme, raz za čas
vybehneme na nejaký steak, alebo podobne obľúbené jedlo. Máme radi aj
švajčiarske syry, ale inak sme zástancami našej tradičnej kuchyne," uviedol Gernát k životu v Švajčiarsku.